Adlı makaleme büyük ilgi göstermişsiniz ve kas fibrilleri hakkında daha başka sorularınız olmuş. Bu konu (fibriller güçlenme ve süratlenme) bizde 180 sayfa, konuya göre sırası geldikçe cevaplıyorum
KAS FİBRİL TİPLERİ
Tüm kas fibrilleri birbirine benzemez. Tek bir iskelet kası değişik süratte kısalma ve maksimal güç üretme kabiliyeti vardır. TİP I (yavaş kasılan-Slow twitch'de denir.) Kas fibrilleri ve Tip II ( çabuk kasılan - Fast twitch kaslar) kas fibrilleridir.
Tip I kas fibrilleri uyarıldıklarında en yüksek gerilime yaklaşık 110 ms'de ulaşır.
Tip II fibrilleri en yüksek gerilime 50 ms'de ulaşırlar.
Bilim insanları bu kasılma süratlerinden dolayı Tip I, Tip II terimlerini daha çok kullanırlar. Daha bir çok melez, ve alt tipler vardır.
Yalnız Tek Tip I kas fibrili bilinirken, Tip II fibriller başka sınıflarada bölünmüştür. Tip IIa ve çabuk kasılan fibril x (tip IIx). İnsandaki Tip IIx fibrilleri hayvanlardaki IIb fibrillerine çok yakınlık arz ederler. Micrografh ile incelendiğinde incecik bölünmüş dilimler ölçüsünde (10 µm) iplikcikler halinde incelenebilirler. Tip I lifler siyah, tip IIa lifler beyaz, Tip IIx fibrillerde gri renkte görülür. (Tablo 5) Resimde görünmese de tip II çabuk kasılan kas fibrillerin bir alt sınıfı olan tip IIc’de mevcuttur.
Tip II, Tip IIx ve Tip IIc kas fibrilleri arasındaki fark tam olarak hala anlaşılmamış olunsa da Tip IIa çabuk kasılan kas fibrillerinin egzersizde en sık kasılıma katılan kas fibrilleri oldukları bilinir.
Tip I kas fibrilleri de Tip IIa fibrilerin den daha sıklıkta devreye sokulur. Bizler yaptığımız spora özel olan kas fibrillerimizi özel antrenmanlarla geliştirmeliyiz.
En az kullanılan fibriller Tip IIc’dir.
Ortalama kabaca en çok kas fibril tipi %50 civarında Tip I fibrillerdir. ( Bu fibrillerimizde uydu hücre denen (Satellite cell'ler çabuk kasılan ibrillerde 5-6 misli daha fazladır)
*Tip IIa,lar %25 civarında bulunur. Kalan %25 Tip IIx ve %1-3 kadarı da Tip IIc fibrilleridir. Tip IIc hakkındaki bilgiler bugün için (2012) oldukça kısıtlıdır.( demek ki ,bu kitabı yazmaya 2012,de başlamışım).
Değişik kaslarda ve değişik kişilerde kas fibrilleri değişiklikler arz eder.
ATPase tip I ve tip II fibrillerin kasılma süratleri değişkendir, bu değişiklik esas olarak değişik şekillerdeki miyosin ATPase’den kaynaklanır. Miyosin ATPase’ler bir enzimdir ve ATP’yi bölerek kasılmayı başlatan enerjiyi açığa çıkarırlar.
Tip I fiberler yavaş formdaki miyosin ATPase’lere sahipken, Tip II fibriller çabuk formlara sahiptirler.
Nörol uyarıcılara cevap olarak, Tip II fibrillerdeki ATP daha çabuk ayrışır. Çapraz köprü evresi Tip II fibriller de daha çabuk oluşur.
Kas fiber tiplerini yeni açıklama methodu değişik tipteki miyosin moleküllerini (isoform) = kimyasal ayrım ile yapılmakta ve işlemin adına jel elektrophoresis denmekte ve bu ayrışma ile bilim insanları yeni method ile kas fibril tiplerinin alt sınıflarını da buldular. Değişik melez cins denilen bu yeni kas fibril tiplerinin 2 veya daha çok şekilde MİYOSİN’e sahip oldukları keşfedildi.
Bu yeni elektrophoresis sistemi ile yeni keşfedilip analiz edilen fiber tipleri:
I; Ic (I-IIa), IIc(IIa-I); IIa; IIax; IIxa ve IIx6 olarak sınıflandırıldı. Harvard 2011.
Biz bu kitapta ana isoformlar olan Tip I, Tip IIa ve Tip IIx ve tip2 xx ile ilgili bilgiler vereceğiz.
A'dan Z'ye egzersiz ve spor kitabımızdan (
ptnamikekin.com'dan Emir beyden temin edebilirsiniz)
Namık EKİN Melek Ekin & Prof. Dr. Larry Sanders'in katkılarıyla